Framadvirkende kraft?

Fins det et uttrykk som betyr det stikk motsatte av at noe har "tilbakevirkende kraft"? Freddy dos Santos mener det.

Etter at jeg har tatt språktesten i Aftenposten, og fått tilbakemelding på at jeg har en aldeles fremragende språkforståelse - "tradisjonell Oslo Øst; kjenner hver krik og krok i Oslo, også språklig, åpen for at det muntlige språket skal være mangfoldig" - sperrer jeg øra på vidt gap når jeg passerer Freddy på massasjebenken. Jeg aner ikke hva samtalen dreier seg om, men hører glassklart at mannen mener et eller annet her i verden har direkte "framadvirkende kraft".

Høflig som jeg er, griper jeg ikke inn i samtalen til en som er under medisinsk behandling. Men jeg tenker mitt. Framadvirkende?

dos Santos fører til daglig et språk som preges av at han er oppvokst på Teisen, en langball unna Vallhall, og en nåværende tilværelse på det hippe og moderne Grünerløkka. Han snakker med andre ord et språk ingen vil reagere på, et nøytralt språk alle vil synes er helt OK. Men ikke en gang jeg, som vitterlig bare unntaksvis befinner meg vest for Bohemen, kunne finne på å si framadvirkende.

Utrrykket minner meg mest om min kaptein i Hans Majestet Kongens Garde. Han pleide å si det sånn: "Fremad, karer! I alle retninger!"

En som er på vei fremad, er i hvert fall Lars Iver Strand. Snart frisk, så vidt jeg forstår. Siden det i dag er kamp på Ullevaal, og altså ingen trening, har jeg sniki meg til en plass på massasjebenken til Eirik Bjærke. Vond rygg, dårlig kne... egentlig det aller meste gæernt. Freddy rister på huet, og forsvinner ut døra med replikken: "En kropp bare en mor kan elske!"

Lars Iver (som har kirurger og tannleger i nær familie) er nådeløs, idet jeg blir kommandert ut på gulvet, i oppreist stilling, i bare underbuksa.

- Diagnosen er enkel, Rønsen.
- Og den lyder?
- LRS!
- Som betyr?
- Låra Rett i Skoa! Du har jo ikke lår, mann!

2 kommentarer

annteira

14.apr.2010 kl.12:58

Hahahaha! :D

PabloEscobar

30.apr.2010 kl.14:12

Jeg husker første gang jeg så Arild Rønsen på Belfry og fant ut at jeg holdt med samme lag som han, i Norge.

Da fryktet jeg at ettersom han hadde kastet bort hele livet sitt på en ubrukelig musikkavis også holdt med Liverpool pga beatles, gleden ble stor da jeg fant ut at han holdt med scum.

Sir red nose hadde garantert selv stått i mål og vaskona på på topp hvis scum hadde vært i samme situasjon.

Skriv en ny kommentar

Arild Rønsen

Arild Rønsen

54, Oslo

Vålerenga Fotball på Facebook

Kategorier

Arkiv

hits