Dommerjævel!

Se for deg følgende situasjon: Ballen går i tverrligger, og ned på strek - og merk at vi snakker om et treningsfelt der mållinja er fiktiv. Bør dommeren da se an skruen i ballen, for så å avgjøre sannsynligheten for om ballen har vært over streken eller ei? Det mener faktisk de eldste gutta i Vålerengas A-stall.



Det begynner å bli en stund siden vi har hatt den klassiske øvelsen ung mot gammel på trening. Men 1. påskedag fikk denne idéen fornya næring - og da tilhører det nær sagt naturens orden at undertegnede overtar dommerfløyta. Som følge av en enkel tellefeil skal jeg gå så langt som til å si at jeg har hatt bedre dager som dommer - jeg pleier nemlig å være feilfri - men lenger går jeg heller ikke.

Kampen ble spilt to ganger seks minutter, over sånn ca. en kvart bane. Åtte mot åtte eller ni mot ni, jeg er ikke helt sikker. En hel haug fotballspillere, i hvert fall - på et meget begrensa areal. Det sier seg sjøl at allerede dette faktum byr på åpenbare utfordringer for dommeren. Det ropes nærmest kontinuerlig på frispark, men jeg holder stødig linje; dømmer på så lite som mulig - bare det er rettferdig. Til denne påstanden har Freddy dos Santos følgende å si, idet vi har nådd garderoben:

- Rønsen; du har rett i at du temmelig konsekvent holdt høy terskel i dag. Problemet var at den ble så høy, at de få gangene du dømte, så dømte du feil!

Det begynte med denne ballen i tverrliggeren. Birger Madsen heada,og fra mitt ståsted - langs sidelinja, på midtstreken, der dommeren i slike oppgjør bør befinne seg - vurderte jeg det slik at ballen aldri var inne. Mega protester - og det ble ikke bedre da jeg to minutter seinere dømte straffe til ungdommen!

Det handla om nok en vanskelig situasjon for dommeren. Jeg sto fortsatt der jeg skulle stå, og på motsatt fem-meter fikk André Muri ballen i armen. Han sto med ryggen til meg, og alt jeg kunne stole på, var min intuisjon. Mer bestemt: Jeg så på ballbanen, og vurderte det slik at Muri var nødt til å bruke armen aktivt for å stoppe den.

Det var nå Freddy begynte å breke om at "dette ække noe vits i; det gåkke an å spille fotball med en blind dommer!"

Spillet gikk nå uansett videre, og etter 12 minutter oppstår den beklagelige tellefeilen. Det viser seg at oldingene egentlig vant kampen 6-4, mens jeg bare har kommet til 5-4... Kjedelig. For da ble jo også den avventende straffa helt avgjørende. Den satte Mos enkelt inn. Altså: 5-5 - og således "første målet vinner". Luton avgjorde for de eldre herrer, og det tror jeg faktisk var bra - at det endte slik, mener jeg, med tanke på egen helse.

Men det er i garderoben det virkelig tar av. Det synes å herske enighet om at headinga til Birger var "lenger innafor streken enn Drogba var offside i går!" Madsen sjøl er naturlig nok mest opprørt, men han velger en overraskende taktikk, når han velger å gå tilbake til straffesituasjonen:

- Rønsen, du kan ikke dømme på ting du ikke ser. Ser ikke du bare ryggen til Muri? Hvordan i all verden kan du da dømme straffe? Du kan jo per definisjon ikke ha sett hva som egentlig skjedde?

Jeg innrømmer ham et poeng, men forteller at jeg vurderte ballbanen sånn og sånn. Altså: Straffe. Han rusler hoderystende ut i dusjen. Men nå skjønner jeg at jeg har en god sak.

For: På den ene sida mener denne gjengen at det er umulig for dommeren å dømme i en situasjon han ikke ser. Altså; straffesituasjonen. På den andre sida mener de det er åpenbart at jeg burde dømme mål - i en situasjon der jeg står korrekt plassert, tjue meter unna en immaginær målstrek! Got you!



Men nå er det dette som er viktig: Start - Vålerenga. Og merk dere følgende: Om Freddy dos Santos spiller - jeg røper vel ikke akkurat lagoppstillinga om jeg antyder at så kommer til å skje - går han forbi Tom Henning Hovi som den Vålerenga-spilleren som gjennom tidene har notert seg for flest toppseriekamper.

Se på tabellen: Forskjellen på 0 og 3 poeng i morra er mye mer enn 3 poeng!

Alle gutta! (og så klapper vi)
Alle gutta! (og så klapper vi) osv. osv.




4 kommentarer

Bjørn Heidnstrøm

06.apr.2010 kl.22:53

Meeeget bra igjen Rønsen!!!!

Og jeg har forklart stilen og pennen OG alle i Kenya er enig - only one Ronsen

B.

08.apr.2010 kl.21:40

Nice <33333

TheAasheim

10.apr.2010 kl.23:41

Jeg elsker Engabloggen. Utrolig morsomt å se VIF innenfra.

Mette

17.apr.2010 kl.18:20

Idé - men ideen takk

Skriv en ny kommentar

Arild Rønsen

Arild Rønsen

54, Oslo

Vålerenga Fotball på Facebook

Kategorier

Arkiv

hits