Jeg er en taper! Og jeg elsker det! (Historia om Liverpool-fansen i Enga)

Hva er viktigst: At Lillestrøm ikke vinner seriegull? Eller at Vålerenga kommer ut i Europa? Nøytrale røster vil nok mene at ingen av alternativene er spesielt aktuelle, men vi forflytter oss til Liverpool-fansen i Vålerengas A-lagsgarderobe. For der er problemstillinga høyaktuell - om enn i nasjonsoverført betydning.

Etter ei midtuke med toppkamper i Premier Leauge er det naturlig at samtalen på morrakvisten dreier seg om engelsk fotball. Ikke minst etter at Manchester United, med ti mann på banen i over en time, har overprestert i form av 1-1mot Aston Villa, mens Liverpool - oppskriftsmessig nok - rota det til mot ungsauene i Arsenal.

Det er keepertrener Gjermund Østby, i ufint  samspill med medisinsk koordinator Eirik Bjærke, som fører an i Liverpool-korstoget. Bær over med meg, når jeg mener opptrinnet gir meg en etterlengta mulighet til å illustrere hvor hinsides virkeligheten Liverpools fanatikere kan komme til å befinne seg. Her har du en sms (!) Allan Jepsen sendte sine venner - jeg var merkelig nok bant dem - 22. mai 2007, i forkant av Champions Leage-finalen mellom Liverpool og AC Milan:

"Hej fodboldelskere! Nu vil jeg blive mere end almindelig skuffet hvis I ikke alle har lagt penge tilside til i morgen. For der SKAL I have lov at forkæle jer selv med forret, hovedret, dessert og alt hvad man kan tænke sig. Det er nemlig om mindre end et døgn der er Champions Leaguefinale direkte fra Athen mellem Liverpool og Milan. Sikken et brag! Kan I huske det? For næsten præcis to år siden hvor vi åd de pizzabude bedst som de troede pokalen var deres. Og kan bare én af jer fortælle mig hvorfor det ikke skal gentage sig i morgen? I har mit nummer! Vi vinder ganske enkelt den fodboldkamp fordi vi kan spille i det højeste tempo, og når du supplerer det med verdens bedste organisation så kan facit kun blive pokalen med de store ører. Det vil også være direkte synd for sporten hvis de gorgonzola-fjolser skulle få fingre i vores trofæ. Men bare rolig. Det kommer de ikke i nærheden af. God kamp - og kom så Pool!"

Lidenskap, blir vel her for tidenes understatement å regne - og du husker sikkert at AC Milans "pizzabud" Filippo Inzaghi denne sjeldent vakre Athen-kvelden gjorde kort prosess med sine to mål.

Men så til herrene Østby og Bjærke, og det er her forholdet mellom Vålerenga og Lillestrøm (evt. Lyn) kommer inn i bildet.

Østby holder henda opp foran seg. Ikke rart - han skjønner jo at jeg har et og annet på hjertet omkring Premier Leauge i går kveld. Han kommer meg relegant i forkjøpet:

- For å væra helt ærlig, Arild. Da jeg satt og så på TV i går kveld, var det mye viktigere for meg at United ga bort poeng, enn at Liverpool skulle ta poeng.
- Unnskyld?
- Ja, for meg er det viktigere at Manchester United ikke vinner Premier League, enn at Liverpool til slutt greier å kare til seg den forsmedelige 4. plassen.
- "Den forsmedelige 4. plassen" - er det ikke den som eventuelt vil gi Liverpool tilgang til Champions League neste år?
- Jo, men dét ønsket kommer faktisk lenger ned på lista enn ønsket om at United ikke vinner serien.

Det er her medisinsk koordinator høylydt kommer inn i konversasjonen:

- Helt enig med Gjermund!
- Seriøst?
- Selvfølgelig er det seriøst! (Nå snakker de i munnen på hverandre.)

Jeg tar meg en runde med henda på ryggen (og merker at jeg allerede savner Panzer, som garantert hadde løst opp denne floka i løpet av sekunder). Rett bak massasjebenken står Martin Andresen som et digert spørsmålstegn. "Hva har skjedd?" liksom. Jeg forklarer så godt jeg kan - og VIFs manager har svar på rede hånd:

- Forklaringa er enkel: Liverpool-supporterne er inngrod i tapermentalitet.

På dette tidspunktet har Østby forlatt lokalet, men under oppvarminga får jeg sjans til å meddele ham Andresens syn på saken. Og sannelig - Vålerengas keepertrener, selveste Gjermund Østby - han er helt enig!

- Det er klart, det. Når du ikke har gjort annet enn å tapa på 20 år - da er det vel helt innlysende at du utvikler en taperkultur!

Gudbedre. Har ikke svenskene et uttrykk som heter "piska mej hårt"?

4 kommentarer

mathilde :)

19.feb.2010 kl.13:52

kjenner du knut fjeldsgaard? :)

Marte

21.feb.2010 kl.13:01

Ah, denne diskusjonen har jeg hele tiden med gubben. (Han er Liverpool-fan.. ikke spør.) Han koser seg også mye mer over United-tap, enn over Liverpool-seier! Hva f.. er opplegget med det??

Morsomt skrevet :D

Anders

01.mar.2010 kl.10:00

Seriestart rett rundt hjoernet! Gidderu aa skrive en ny blogg?

Takkskarru ha!

Janne

03.mar.2010 kl.17:53

Nå kjente jeg savnet etter Jepsen blusse opp igjen ;) YNWA!

Skriv en ny kommentar

Arild Rønsen

Arild Rønsen

54, Oslo

Vålerenga Fotball på Facebook

Kategorier

Arkiv

hits