En times firkant?

Av mine rapporter gjennom fire år fra det aller helligste i Vålerenga - garderoben - bør det ha framgått at den intellektuelle debatten ikke alltid står i sentrum. Det er mye moro der, og det blir støtt og stadig sagt glupe ting, for all del, men tilfeldig forbipasserende ville nok ikke valgt å karakterisere samtalen som utprega intellektuell. Lørdag ble det brutt barrierer i så måte.

Men først en unnskyldning. Den går til Arnar Førsund og Alexander Mathisen. Den som fikk med seg referatet fra deres disputt forrige uke - se under; den er egentlig ganske illustrerende for det jeg hevder om det intellektuelle nivået - vil huske at jeg kom i skade for å beskylde Arnar for å ha beskyldt Alex for å ha kødda med håndklet hans.

Dette viser seg å være skandaløs forvrenging av virkelighten. Det var omvendt; det var Alex som beskyldte Arnar for å ha kødda med håndket sitt. Unnskyld.

Kanskje ikke så merkelig da, at jeg sperrer opp øra en smule, når jeg ankommer garderoben lørdag morgen. For hva er på gang, om ikke en real språkdebatt mellom herrene Førsund og Mathisen?

Utgangspunktet står på taktikktavla, der en vittigper har notert ned sitt ønske for dagens trening:

En times firkant.
Tverrligger.

Men går det an å skrive en "times"? Det er greit å si det, mener Jan Derek Sørensen, helt borte fra andre sida av lokalet. - Men går det virkelig an å skrive "times". Heter det ikke rett og slett bare "En time firkant"?

Min egen magefølelse sier klart at det er lov å skrive "times", selv om jeg innrømmer at det ser engelsk ut - og times på engelsk er liksom noe annet. Dermed tar samtalen en svipptur innom det fenomenalet Prince-albumet "Sign O' The Times" - før oppmann Holm ankommer, og han er skolelærer med språk som sitt spesiale!

image78

SKOLELÆRER ØSTBY: - Je meine at "times" er forbudt i skriftlig form!


Filolog Holm tar seg til kjakan, men heller ikke han er bombesikker. Han lander likevel på at "times" er muntlig, og bare muntlig. Man kan altså ikke bruke det i skriftlig form. Han får etter hvert støtte av assistenttrener Gjermund Østby, som også er skolelærer... (Hvem var det egentlig som snakka om det intellektuele nivået?)

Det er da Arnar lager bruduljer, med denne replikken:

- Gjermund. Hvis du skal skrive at "jeg kommer om en times tid" - hva skriver du da 'a? "Jeg kommer om en time tid"?

Jævlig bra, Arnar!

Men nivået senkes dessverre da unge Førsund, opprømt av egen suksess, går løs på det andre som står på taktikktavla: Tverrligger.

- Heter det ikke TVERRLEGGER; det er jo det vi pleier å si?

Derek: - Det er mulig du pleier å si det. Men det heter TVERRLIGGER fordi den ligger der. Det er ingen som står der og legger den der, hele tida...

image79

JEPSEN: Leser seg opp på Ivar Aasen.


Mens debatten har pågått, er skrifta på veggen endra til "ein timjas tid" og "tverrleggjar" - antageligvis for at Harald Aabrekk skal føle seg hjemme. Og det er da det går helt i ball. Våre danske venner - som nå for øvrig har okkupert halvparten av det sagnomsuste "Hjørnet" - er to nysgjerrige herremenn. Inspirert av debatten, og lett å be som han er, har Freddy dos Santos dratt i gang en forelesning om forholdet mellom bokmål og nynorsk.

Allan Jepsen og Dan Thomassen henger med både på "400 års mørkenatt" og historia om Ivar Aasen, men da Freddy forteller at nynorskentusiastene mener bokmålsfolket egentlig snakker dansk - da går det i stå for unge Thomassen:

- Så Rønsen taler dansk?!

image80

DAN THOMASSEN: Kan ikke tro hva han hører...


Da skrider Aabrekk inn i lokalet, og roen senker seg.
Én kommentar

Berit Rekve

06.nov.2007 kl.17:55

Strålande at undring om språk er del av ordskifte og tidtrøyte i VIF. No er det vel ikkje mange av oss nynorskentusiastar som meiner at folk med oslodialekt talar "dansk", men elles skal dos Santos ha ros for det kulturelle folkeopplysningsarbeidet overfor danske lagkameratar.
Beste helsing Berit Rekve, innfødd osloensar pg leiar for Mediemållaget - og sjølvsagt medlem i Klanen :-)

Skriv en ny kommentar

Arild Rønsen

Arild Rønsen

54, Oslo

Vålerenga Fotball på Facebook

Kategorier

Arkiv

hits