Om anonyme kilder og supporterkultur

Nå er jeg så møkk lei sytinga, at jeg bare må skrive et heller uvanlig stykke prosa til denne bloggen å være.

Det er greit at mange mener Petter Myhre må gå. Jeg er helt uenig; den eneste i Vålerengas midte som ville opplevd det som en lettelse om Petter Myhre gikk nå, er antageligvis Petter Myhre sjøl. Men vi lever i et fritt land, og folk har heldigvis rett til å si hva de mener.

Hva som imidlertid ikke er greit, er at Norges største avis driver rein kampanje mot mannen - i all hovedsak via anonyme kilder.

Hvor mange spekulasjoner i dobbeltsideformat har VG kjørt om trenerspørsmålet i Vålerenga i sommer?

Jeg liker ikke å tro så vondt om mine kolleger i sportspressen, men noen ganger ser det unektelig ut som om det er lov å skrive alt - så lenge man har "anonyme kilder" å vise til. Disse kildene er jo per definisjon umulig å etterprøve.

Jeg veit at bruken av anonyme kilder er tillatt i journalistikken, men da som en siste utvei: Bare hvis ingen vil snakke til offentligheten. Og ærlig talt: Om det står så dårlig til i klubben vår, at "sentralt plasserte kilder" velger å opptre anonymt - ja, da har vi et stort problem. For å si det forsiktig.

Da er det noe helt annet og realt over Morten Pedersens gjennomtenkte utfall i dagens utgave av Dagbladet. Den som er uenig med ham, veit i hvert fall hvem man skal diskutere med.

En helt annen side av saken, men som så ofte ellers her i livet henger de to sidene sammen: Jeg blir helt fortvila av å lese Dagbokavpn.no i dag, der den anonyme! (!) - jada; jeg veit det skal være sånn - skribenten lirer av seg følgende:

"En tok seg i å synes synd på Dan Thomassen, hva i all verdens elendighet er det han har rotet seg opp i ved å komme til Vålerenga?"

Hallo?! Er dette en måte å drive supporter-virksomhet på?

image63

KOM IGJEN ENGA! Er det ikke sånn vi mer enn noen gang skal framstå nå - nå som det butter på banen?


Jeg veit jo, for all del, at denne gjengen som på idealistisk vis driver det alldeles utmerkede nettstedet vpn.no har sjela si i Enga. Det er bare, som du ser av ovenstående, ikke alltid sånn det ser ut.

Jeg må ærlig talt si at jeg heller ikke digger den stilen Klanens talsmann Espen Knutsen kjører om dagen. Seinest i dag morges er han ute i NRKs sportsnyheter - og hva har han å melde? "Nå er folk utålmodige... dårlig stemning... noe må gjøres..."

I all min naivitet trudde jeg faktisk at det var i motgang laget trengte ekte støtte. Heiarop!

Kom igjen Enga! Endelig, Jalland! Nå har vi kanskje en skikkelig målscorer på gang!

Men jeg har kanskje tatt feil?

11 kommentarer

iNu

24.jul.2007 kl.14:39

Takk! Endelig noen som ikke på død og liv må grave oss ned i gjørma. Vi er mange som er drittlei klaginga, men sier man noe om det så blir man bombardert med motskyts som ikke likner grisen. Rønsen har skjønt det!

Plingeling

24.jul.2007 kl.18:12

Helt enig med deg!
Bra skrevet!

Bohem

24.jul.2007 kl.20:40

Kunne ikke vært mer enig, det har blitt et survemiljø rundt enga i år som jeg ikke liker.
Bra skrevet.
110% enig

Myhre United!

24.jul.2007 kl.22:15

Enig med Røns! Bra at vi har folk som minner om hva som gjelder nå. Ingen er hevet over kritikk når det butter, men å bidra til hylekoret mot Myhre, anonymt eller ei, er det siste vi trenger når Enga sliter. Han har ikke all verdens tropp å rutte med, og lite å handle for så langt. Han har arvet mye trøbbel rett og slett, og nå trengs flere som Jalland. En som biter tenna sammen og stanger inn (eller ut) noen BALLER dit dem skal.

usbenga

25.jul.2007 kl.01:23

Liker deg jeg Rønsen, bedre nå enn da du var Idol-dommer. Men nå tar du grundig feil.
For det første er Engafans kjent for å støtte laget sitt i motgang - herregud, bortsett fra de siste 3 årene har de siste 20 vært et vegg-til-vegg teppe med skuffelser, kun ispedd noen korte øyeblikk av lykke. Vi VET hva det vil si å støtte laget i motgang, husker selv den vonde,vonde høstkvelden i 2000. Første gang jeg gråt pga fotball siden Brasil ble slått ut av VM i 82.
Du sier at den eneste i Engas midte som ville føle det som en lettelse om Petter gikk nå, er Petter selv. Sikkert riktig, men de fleste av oss som diskuterer inne på VPN er ikke som deg, en del av Engas midte, vi er for det meste perifere bisittere. Vi gir uttrykk for vår frustrasjon over det som skjer ute på banen, og det som IKKE skjer i kulissene - for noe burde vel skje?
Hyggelig for dere at turen til Gjøvik var fin og at bobbanen på Hafjell gikk fort, men det hjelper svært lite når laget presterer som de gjør i første kamp etter denne hyggelige utflukten.
At treneren i tillegg gjør det vi fleste syns er åpenbare taktiske feil (som å splitte TL`s beste stopperpar) og attpåtil fremstår som om det ikke betyr så veldig mye for ham hvordan det går, ja da må det virkelig være lov å si ifra.
Mye av kritikken på VPN er usaklig, jeg har min gode del av den, men det er faktisk mange kunnskapsrike mennesker der inne, som bare vil det beste for klubben. At du på denne måten skjærer alle over en kam og kaller det for syting sier egentlig mer om deg og din fraværende journalistiske integritet enn det sier om alle oss andre.
Det ville være trist den dagen supporterne ikke gadd å bry seg, den dagen man bare aksepterte at tingenes tilstand var begredelig, og at sånn må det bare være.
Kritikken er ikke nødvendigvis som i din definisjon - syting. Kritikk er også i mange innlegg konstruktiv, faglig evaluering av en situasjon som for tiden begynner å bli ganske uholdbar. For det ER uholdbart at det laget som har tatt medalje 3 år på rad plutselig står i fare for å rykke ned.
Leser bloggen din med glede jeg Rønsen, men nå har vi andre kommet dit at morsomme anekdoter fra treningsfeltet ikke lenger er krydderet i den medaljespekkede hverdagen. Skjønner at du ikke er den som kan gå ut og kritisere hverken trenerapparat eller spillergruppe, men å øse din frustrasjon ut over de av oss supportere som er levende opptatt av hva som skjer med klubben i vårt hjerte, se det er å skyte småspurv med kanon.
Hvis du har tenkt å skrive flere (gode) bøker om Engas indre liv bør du kanskje tenke litt på hvem som er dine kjøpere. Tror ikke du blir spes feit av at Aabrekk, Myhre og 20 spellere går til Ark.
Setter dette innlegget på kontoen for "UKLOKT" og ønsker deg god bedring.

Gry

26.jul.2007 kl.11:55

Jeg er enig at vi ikke skal skylde på Myhre å gi han all kjeften.. Men man må jo skjønne at supporterene gir litt opp.. Vi er på hver eneste kamp, stiller opp, synger og heier.. Hva får vi tilbake..? Jeg vet at vi er de som skal støtte i motgang.. Men det er ikke like enkelt hele tiden.. I en klubb som Vålerenga er det mange som vil mene noe.. Vi er mange som kan MYE fotball og har holdt med Enga i flere år.. Ville vært rart hvis ingen hadde sagt no.. Viser bare hvor mye vi bryr oss om klubben..
Men selvfølgelig negativ kritikk trenger vi ikke nå.. Det jeg synes Myhre har gjort feil er å spille med Daniel og Sørensen på topp.. Lange har jo scoret en del mål, og jeg synes Jan Derek og Rune burde spille på topp og Daniel på kant..Vi vet jo ikke hva som skjer på treningsfeltet, Og jeg blir provosert når det står I VG at Rune Lange har vært en flopp.. Hvor mange kamper har han spilt?.. Ikke vet jeg.. Men en ting vet jeg.. Jeg kommer ikke til å gi opp Verdens beste fotballag, Vålerenga.. Dette skal vi greie sammen.. En gang Enga, Alltid Enga

maduka

26.jul.2007 kl.18:03

jeg er forsåvidt enig med deg "røns" som du blir kalt her. at mye av det som sies om enga både av fans og da "fiender" er mye som ikke henger sammen med virkelig heten.
så har ikke denne sesongen godt så bra som før.. hmm. syns det stadig vekk kommer sesonger der vi mister litt taket. men vi kan alltid regne med ett fortryllende lag og ett fortryllende show av klanen. petter har mye av statestikken på sin side når det gjelder kamper og da poeng som jeg leste på ett innlegg på vpn. men bare synd at de ikke er tellende her og nå :(
men en vis ung spiller sa etter en kamp. det er midtbanen som står og sløver. han har mye rett i det han sier. det nytter ikke når 2 av 3 ledd fungerer. men så er det så synd at dem også bommer så mye på mål. til og med når dem prøver å sikre ballen inn. det er trist å se hvor hardt dem jobber og ikke får den uttellinga som dem så inderlig fortjener. jeg formindel sier bare stå på gutter. dette klarer dere. trenger ikke noe trener bytter. bare en liten formasjons rotering så sitter den nok i boks

Marius

26.jul.2007 kl.20:12

Det å klage når ting ikke er som de skal er også en måte å støtte laget på. Nå er det mye som ikke er som det skal både blant spillere og trenere i Enga.
På tide med en kraftig holdningsendring!

Espen

26.jul.2007 kl.21:56

Tror ikke vi spiller mye bedre om 10.000 supportere spytter galle i forumet for å si det sånn, ei heller om "talsmannen" klager i media.

Berganelli

27.jul.2007 kl.10:46

Vi har ikke vært et stabilt tippeliga lag på mange år. Dessverre gjentas de samme feilene vær gang vi møtet motstand. Det ulmer i klanen og trenere må gå. Hvorfor fredes alltid spillerne og styret? Og i samme takt som vår ustabilitet kommer navnet til Vidar Davidsen frem igjen. Og Stuart Baxter, mannen som ble kjeppjaget fra Lyn, som skifter klubber like ofte som andre skifter truser, har trent 15 klubber uten suksess og total mangel på klubbfølelse. Er styret seriøse når de ønsker å ansette denne mannen, en Graham Souness wannabe?
Livet er i stadig forandring, det gjelder også oss mennesker. Blant annet så blir vi eldre. Tore Andre Flo var ingen suksess. Han kom som skadet benkesliter og gjorde sitt beste, ære han for det. Men flere poeng fikk vi ikke. Så gjentar de "suksessen" ved å hente Rune Lange! Han gjør sitt beste han også, ære han for det. Men flere poeng får vi heller ikke denne gangen. Det er tydelig at styret selv ikke forstår at livet er i stadig forandring.
Resultater skapes gjennom en prosess av å sette seg mål - handle i forhold til disse og deretter ta ufordringene av påfølgende konsekvenser og avvik. Når man ser styrets visjon for klubben opp mot spillerstallen og innkjøpspolitikk de siste årene er det tydelig at styret mangler kompetanse på dette helhetlige bilde.
Jeg drister meg til et forslag. Først og fremst må det bli ro i rekkene og få en viss stabilitet på trenersiden. Petter Myhre er kunnskapsrik, han er ung og godt likt. Dette er en mann å satse på videre. Det er ikke her man finner årsaken til manglende poeng. Deretter beholder vi en sentrallinje med Kjetil W, Christian G og Daniel FH. Noen av de talentfulle unggutta må selvfølgelig beholdes og videreutvikles over tid og her er Petter et forbilde for resten av trenerstaben blant norske trenere. Snarest bør resterende spillere evalueres strengt og borparten må dessverre forsvinne over en to til tre års periode. Stallen er ikke bare for tynn, den er for dårlig. Styrets visjon og ønsker står ikke i stil til deres egen spillerstall. Det er her jobben må gjøres, ikke på trenersiden.

Jerry

29.jul.2007 kl.17:25

Det er absolutt behov for å støtte laget i motvind. Jeg synes VPN som fora kanskje har tapt noe kvalitet etter hvert. MEN!! Kritiske ytringer må være lov. Hvorfor ikke omskolere Daniel til midtbanespiller, han er ingen god spiss! Jan Derek har underprestert over tid(for gammel?)Hovedproblemet er kanskje at for mange av spillerne ikke har blødd nok for drakta. Kanskje har de tenkt: "Det ordner seg nok" til slutt. Når spillerstallen ikke er optimal, må det gis bånn gass i enhver kamp! Enga-supportere må støtte laget i motgang, men vi må kunne gi begrunnet kritikk uten å beskyldes for surmuling.

Skriv en ny kommentar

Arild Rønsen

Arild Rønsen

54, Oslo

Vålerenga Fotball på Facebook

Kategorier

Arkiv

hits